Rok 1902: Neúspěšný sebevrah, který se pokusil otrávit, zastřelit a nakonec utopit

rubrika: historické články / zločin a trest, nehody, původně vyšlo: Národní listy - 1902, autor neuveden.
Jsou lidé, o kterých se dá rozhodně prohlásit, že mají víc štěstí než rozumu. Jednoho takového nešťastného mladíka vám přiblíží článek z roku 1902. Tento mladý muž se tehdy pokusil o tři zcela rozdílné způsoby sebevraždy, přitom ho ale nezabil ani jed, ani několik přímých zásahů z pistole.
Následující text pochází z roku 1902

Otrávený a postřelený chtěl se utopiti.

Nedaleko rybníku v Král. Oboře dnes před 5. hod. ranní časní návštěvníci sadů nalezli v kaluži krve na cestě ležícího mladíka, který byl v bezvědomí.

Zřízenci sadů odnesli nešťastníka na bubenečskou strážnici, kde mu lékař p. dr. Strnad poskytl první pomoci, načež byl lékařem záchranné stanice p. drem. Kotábem v ambulančním voze převezen do všeobecné nemocnice.

Výslechem poraněného bylo zjištěno, že mladík z touhy po násilné smrti vykonal tvrdošíjný způsob sebevraždy. Nešťastník jmenuje se Jan Kouba, je 22 roky starý a zaměstnán byl jako elektromontér u firmy Deckert a Homolka na Malém náměstí.

Zoufalý mladík vyprávěl, že včera večer z touhy po smrti v sebevražedném úmyslu požil roztoku cyankali, jehož v dílně používal ke galvanickému pozlacování. Poněvadž očekávaná smrt nenastávala, odebral se mladík do Král. Obory, kde se chvíli procházel, potom usedl na lavičku.

V kapse měl připravenou smrtonosnou zbraň, která však rovněž selhala. Mladík vypálil na sebe z revolveru všech šest střel, ale smrt přece nenastala. Jednu ránu vypálil si směrem do pravého, druhou do levého spánku, další tři střely vnikly do prsou, šestá minula se úplně cílem. Pět střel měl zoufalý mladík v těle, aniž jej smrt vysvobodila z trápení.

Když již neměl nábojů do revolveru, odhodlal se mladík skočit do rybníka a utopením zbavit se života. Na cestě k rybníku byl ztrátou krve zemdlen a klesl.

Mezi dopravou do nemocnice Kouba vyprávěl, že sebevraždu chtěl provésti v tom stáří, jako to učinil jeho bratr Celestýn, který před dvěma roky na vojně se zastřelil. Kouba byl nemocný a tímto beznadějným stavem byl dohnán k sebevraždě.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1902, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
15. června 2022


Diskuze k článku „Rok 1902: Neúspěšný sebevrah, který se pokusil otrávit, zastřelit a nakonec utopit“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz