Rok 1901: Přání muže, od dětství vydávaného za dívku: Už nechci být ženou!

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Lidové noviny - 1901, autor neuveden.
Vypadá to skoro jako životní příběh legendárního Járy Cimrmana. Mladý muž, v kostele pokřtěný dívčím jménem, všemi pokládaný za dívku a celé dětství tak také vychovávaný, zatoužil stát se oficiálně mužem. Zvláštní osud muže jménem Marie Karfiolová přiblíží článek z roku 1901.
Následující text pochází z roku 1901

Muž vychován jako žena.

Z Plzně oznamují: Téměř neuvěřitelný případ odhalen byl v úterý zdejší policií. Muž od tvého narození byl pokládán ta ženu, ba na křtu mu dáno jméno ženské a též tak zanesen do farní matriky ve Starém Rožmitále a vystavena mu služební knížka na jméno Marie Karfiolová.

Rodiči svými byl vychován jako děvče, naučil se ženským pracím a nyní již od 1. února 1900 je zaměstnán u rolníka Gustava Themla v Dolním Žerotíně u Mostu jako — služka. V úterý o půl 6. hod. več. zadržel strážník na osobním zdejším nádraží ženu, o které se domníval, že je to muž oblečený v ženské žaty.

Mínění strážníkovo se na strážnici potvrdilo. Zatčený prohlásil, že je muž, že však od svého narosení je pokládán za ženu. Na otázku, jak so jmenuje, udal Karfiol: „Jsem 19 let stár, příslušný do Bukové (okras březnický).“ Dále udal, že má služební knížku u rolníka Themla v Dolním Žerotíně a že jel k starostovi do Bokové, by byl zbaven svého „ženství“.

Otec jeho je krejčím a má dva bratry, proč rodiče jej vychovávali jako děvče, nemohl udati. Ve středu dopoledne by Karfiol vyšetřován a tu udal, že má nyní velké obtíže se svým „ženstvím“ a že chce — být mužem.

O tom, že je mužem, vědí jen rodiče a starosta bukovský. Mladík, jenž se dosud jmenuje „Marie Karfiolová“, je velké postavy, má nápadné jemný obličej a ač je již 19 let stár, nemá ani stopy chmýří pod nosem. Nekouří, piva nepije a vždy se stranil zábav, kde by přišel ve styk se ženami. V poslední době musel vyhledávati jen takové služby, kde by nebylo druhé děvečky.

Již od mládí byl stále přidržován k pracím ženským a rodiče zakazovali mu styk s hochy. Z počátku mělo se za to, že jedná se tu o případ hermafroditismu, než lékaři městský fysik p. dr Hegner a městský lékař p. dr. Kučera prohlásili, že „Marie Karfiolová“ je zcela obyčejný muž.

Ve středu byl zbaven ženských šatů, které nosil devatenáct let, byly mu ostřihány dlouhé vlasy, které měl spleteny v cop a dán mu mužský oblek. Ve čtvrtek byl dopraven strážníkem do Dol. Žerotína, by bylo další jednání nařízeno.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1901, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
3. března 2022


Diskuze k článku „Rok 1901: Přání muže, od dětství vydávaného za dívku: Už nechci být ženou!“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz