Rok 1898: Proč nosí anglické dámy kožichy ušité z koček?

rubrika: historické články / životní prostředí, příroda a zemědělství, původně vyšlo: Národní listy - 1898, autor neuveden.
Když se řekne kočka, tak vás asi napadne přítulný zvířecí člen vaší domácnosti. A nebo možná zdatný lovec, který v okolí domu chytá myši. Ale chovat kočky jen pro jejich krásnou srst a pak z ní šít módní dámské kožichy? Jak vám ukáže článek z roku 1898, tak v tehdejší Anglii to přesně takto fungovalo.
Následující text pochází z roku 1898

Kočičí kožešiny.

Prostořekostí jakés londýnské kožešnické firmy vyšlo na jevo faktum, že mnohé dámy nejvyšší aristokracie, jež nejsou vždycky s to, opatřiti si pravý sobolí kožich, jak se sluší jich hodnosti, a přece musejí vystupovati ve společnosti podle svého stavu, pomáhají si kožichem — kočičím.

Černé kočičí kožešiny, jsou-li náležité zpracovány, poskytují ovšem znamenitou náhradu za drahou kožešinu sobolí a toliko znalci dovedou poznati rozdíl.

Podivno jest, že Angličané, jinak tak praktičtí, nepřipadli dosud na to, aby sami pěstovali kočky a dosud uhražují svoji potřebu každým rokem vzrostající z Ameriky, kdež mnozí majitelé chovů koček stali se již millionáři.

Jedna z největších a nejznámějších kočičích farem nalezá se na jednom ostrově v zátoce Pugetova sundu na americkém pobřeží Tichého oceanu. Zakládati takovou farmu na pevnině bylo by sotva radno, nebol, jak známo, není pro kočku plotu dost vysokého, aby se přes něj nevydrápala. Široký, hluboký příkop, naplněný vodou byl by jediným prostředkem, jenž by dovedl zabránit výletům koček a tak hodí se malý ostrov nejlépe k jich chovu.

Čím studenější podnebí, tím krásnější a hustší jest kožich koček. Chovají se skorem výhradně kočky černé a úplné bílé, jež nesmí příliš vyrůst, nebol kožich z mladých koček jest nejjemnější a nejměkčí.

Kočky krmí se koňským masem, avšak dostávají též pravidelné dávky různých druhů ryb. Avšak ryby smějí jim býti podávány toliko v malém množství, poněvadž přílišné požívání rybího masa má nepříznivý vliv na kožešinu.

Četné ostrůvky na severovýchodním pobřeží Anglie, kde se chovají milliony divokých králíků, jichž kožešin užívá se na čapky pro hráče cricketu, hodily by se rovněž dobře k chovu koček, jenž by na každý způsob byl značně výhodnější.

Chov stříbrošedých králíků v Lincolnshire nabyl v posledních letech ohromných rozměrů. Jemná, skvoucí kožešina těchto zvířat jest v Persii a v Číně výše ceněna než sobolina a hermelin a poptávka po ní mnohdy přesahuje nabídku.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1898, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
4. prosince 2022


Diskuze k článku „Rok 1898: Proč nosí anglické dámy kožichy ušité z koček?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz