Rok 1896: USA nechce české muzikanty na svém území

rubrika: historické články / zajímavosti, původně vyšlo: Národní listy - 1896, autor neuveden.
Staré přísloví říká, že co Čech, to muzikant. Jak vám ukáže historický článek z roku 1896, tak si to velmi dobře uvědomovaly i úřady v Americe. Zajímá vás, proč úředníci amerického imigračního úřadu nechtěli povolovat pobyt českým hudebníkům?
Následující text pochází z roku 1896

Proti vystěhovalcům-muzikantům.

Sdělili jsme již na poučenou jednotlivcům i rodinám zvláště z rolnického stavu, kteří hledají blahobyt za oceánem, že úřady americké vystupují v poslední době velmi přísné proti invasi vystěhovalecké z Evropy, dovolujíce vstup na pevninu americkou jen těm osobám, jež mohou se vykázati dostatečným jměním.

V poslední době — minulého měsíce totiž — vydána byla několika spojenými evropskými konsuláty v Novém Yorku pozoruhodná výstraha, která čelí proti zvláštnímu druhu vystěhovalců, totiž proti potulným hudebníkům, drobné kapely tvořícím, jež přijíždějí v neobyčejně silném počtu do Ameriky ponejvíce z Rakouska, zvláště z Čech a z Uher, mimo to v obmezenějším množství též z Ruska a z Italie.

Z dopisu, jenž zámořským krajanem do Prahy byl zaslán, uvádíme v krátkosti následující zmínku:

»Nejhůře vede se lidem, kteří byli některým ztřeštěným podnikatelem, který si obyčejné dává říkati »impressario«, vylákáni z vlasti do Ameriky, aby zde působili jako hudebníci. »Impressario« obchází zákon o vstupu vystěhovalců na americkou půdu tím, že za nemajetné hudebníky sám jistou summu jako jejich jmění vykáže anebo je přiměřené založí, načež ovšem jim peníze zase odejme a podniká se svou kapelou poutě, které však pro nezměrný nával hudebníků, kapel a sborů již zaměstnaných, bývají zcela bezvýsledny.

Po strádání a nuzování asi měsíc nebo dva trvajícím sezná impressario konečně nezbytným, kapelu rozpustiti a ubožáci mohou býti ještě rádi, vrátí-li jim aspoň něco z peněz, jež mu byli jako kauci a pod. odevzdali. Podobných svedených nuzáků potuluje se po městech amerických na tisíce a málo komu z nich podaří se, vydělati aspoň šumařstvím několik krejcarů denně na živobytí.

Z té příčiny jest zcela správným nařízení konsulátů, které povoluje muzikantským sborům vstup na americkou půdu jen tehdá, mohou-li se vykázati dokladem, že byly od určitých známých podniků, společností, koncertních agentur nebo divadel pevnými smlouvami engažovány; jinak posláni bývají takovíto muzikanti ihned zase zpět do Evropy.«


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1896, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
28. července 2021


Diskuze k článku „Rok 1896: USA nechce české muzikanty na svém území“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz