Rok 1896: Originální kolo, vhodné pro cyklovýlety celé rodiny

rubrika: historické články / sport, původně vyšlo: Z říše vědy a práce - 1896, autor neuveden.
Když dnes chtějí rodiče s početnou rodinou jezdit na výlety, tak si většinou pořídí velké rodinné auto. V roce 1896 ale ještě žádné velkoprostorové rodinné vozy neexistovaly. Dobový článek vám ukáže, pomocí jakého dopravního prostředku tehdy jeden sportovně založený tatínek tento problém vyřešil.
Následující text pochází z roku 1896

Rodinný bicykl.

K řadě zajímavých novinek z oboru cyklistiky přistupuje opět zajímavá kuriosita obyčejného bicyklu roveru s »přikomponovanými« čtyřmi sedátky pro děti.

Aby se nikdo nedomníval snad, že obrázek náš vznikl pouze z rozmaru fantasie některého kresliče humoristy, budiž zde podotčeno, že je to věrný faksimilový dřevoryt dle fotografie, zobrazující p. H. J. von Scheldt z města Buffalo ve státě novoyorském Spojených Obcí Severoamerických se čtyřmi jeho synky.

Na bicyklu svém podniká pan Scheidt četné vyjíždky do okolí na 20—30 km a znají ho výborně výletníci k vodopádům niagarským (35 km od Buffalo). Jak vidno z obrázku, sedí jeden z hochů, nejstarší, na sedátku na vidlici nad zadním kolem, za otcem, druhý na sedátku nad rámem, mezi řidítkem a sedlem velkým, s nímž je spojeno pružným pojidlem; sedadla ostatních dvou hošíků umístěna nad kolem předním před řidítkem.

Sedátka ta jsou pouhé pruhy silného plátna, upevněné na prutech kovových, opírajících se o osu předního kola. Stejně silné pruty kovové, přiměřeně zahnuté, poskytují sedátkům těm poboční opěradla a chrání děti před spadnutím.

Celkové sestrojení je velice lehké, a bicykl, obyčejný, soustavy Eclipse, i s pěti svými pasažéry neváží více než 200 kg. Pan Scheidt započal jezdit s jedním synkem r. 1893 a od té doby, patrně dle toho, jak dorůstali mladší, postupmo připojoval sedátko za sedátkem.

Dle obrázku zdá se, že by byl p. Scheidt nucen pro další možné vzrůstání své rodiny zavěsti jakýsi »numerus clausus«, ježto je těžko vymysliti, kam by se dal usadit ještě pátý synek; pak by snad nastala nutnost používati pro »pokračování« tandemu.


Původní zdroj historického článku:
Z říše vědy a práce - 1896, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
28. července 2022


Diskuze k článku „Rok 1896: Originální kolo, vhodné pro cyklovýlety celé rodiny“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.