Rok 1895: Nejnovější móda anglických dam: kouření čajových cigaret, které místo tabáku obsahují čajové lístky

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Národní listy - 1895, autor neuveden.
Módní záležitostí se občas stávají nejrůznější podivnosti. Článek z roku 1895 vás seznámí s módou, která tehdy zachvátila život vznešených anglických dam „z lepší společnosti“ a pomalu se z Anglie šířila i do zbytku světa.
Následující text pochází z roku 1895

Čajové cigaretty.

Anglické dámy zavádějí v poslední době pitvornou módu, kouřiti při odpoledních čajových zábavách cigaretty, točené z lupenů čajových. Pitvorný tento nápad, jenž mohl vzniknout jedině v Anglii, nalezl četné stoupence mezi dámami aristokracie.

Nejnovější tento kuřácký sport čítá již četné adepty a nemalý počet vysoce postavených dam, vynikajících rovněž duchem jako společenským postavením, předchází ostatní příkladem. Již nyní jsou v Londýně četné krámy, v nichž se prodávají »Tea-cigarettes« a v Kensingtonu zřízen elegantní klub, jehož členové, vznešené dámy, kouří pouze čajové cigaretty.

V Saloně mísí se modrý dým čajových cigarett a parou čajíku v lehkou vonnou mlhu, ve které se tak pěkné hovoří. U dam velkého světa podávají se denně po obědě čajové cigaretty. Tři slavné herečky pořádají dvakráte týdně večírky pro kuřáky čaje.

Avšak tento modní sport vyžádal si již oběť. Anglický jeden lékař uveřejnil již varovný hlas, poukazuje k tomu, že má mezi svými pacienty dvě dámy, trpící značnou nervosou a stálou bezsenností, z nichž jedna jest ještě velmi mladá, druhá pak autorka oblíbených románů, požívající značné pověsti, u níž tato náruživost vzrostla tou měrou, ža nemůže pracovat, nevykouří-li 20 až 30 čajových cigarett.

Tato zdraví nebezpečná novota zajisté by se nebyla tak rozmohla, kdyby nebyla tak drahá. Ale dáma z lepší společnosti vydá týdně dvě libry sterlingu čili 96 zl. měsíčně za čajové cigaretty.

Ve Francii, jež právě teď je velice přístupna pro anglické mody, rozšířily se také již čajové cigaretty a v Paříži jsou již četní obchodníci s tabákem, kteří nabízejí obecenstvu též »Tea-cigarettes«.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1895, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
13. března 2023


Diskuze k článku „Rok 1895: Nejnovější móda anglických dam: kouření čajových cigaret, které místo tabáku obsahují čajové lístky“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz