Rok 1892: Jedinečná evoluce králíků v Austrálii

rubrika: historické články / životní prostředí, příroda a zemědělství, původně vyšlo: Národní listy - 1892, autor neuveden.
Život má jedinečnou schopnost přizpůsobit se novým podmínkám. Skvělou ukázkou takové změny jsou králíci, uměle dovezení do krásné, ale přitom drsné a nebezpečné Austrálie. Článek z roku 1892 vám o změnách divokých králíků v Austrálii prozradí víc.
Následující text pochází z roku 1892

Králíci v Austrálii.

Časopis »The Field« přináší zajímavé pojednání, v němž dovozuje, kterak králíci v Australii, nuceni tamními klimatickými poměry, změnili způsob svého života a nezřídka, aby nalezli potravy, vylézají i na stromy.

Zpravodaj tohoto listu nalezl nejednou mrtvé králíky ve větvích akaciového křoví ve výši tří metrův a na poptávky jeho sděleno mu, že podobné nálezy častěji se přiházejí. Mohl pozorovati stopy králíků ve výši až 4 metrů na kůře stromů a křovin.

Nutnost hledati si potravu proměnila, původního divokého králíka, přivezeného ponejprv do Australie roku 1859, ve šplhavce. Tegetmeyer předložil ve schůzi »Londýnské zoologické společnosti«, přední běhy králíka, jež jsou značné štíhlejší než u anglických divokých králíků, světleji zbarvené a skvrnité a drápy na nich jsou tenčí a ostřejší než u domácího druhu.

Mimo to v mnohých krajinách australských obejdou se králíci bez doupat. Mláďata leží v hnízdech na zemi, bez nejmenšího přístřeší. Na jiných místech zase lze nalézti pravidelná doupata.

V horké době roční bylo vidět králíky na pokraji kaluží vyčnívající toliko hlavou z vody; na cestách neb byli-li pronásledováni osvědčili se králíci jako znamenití plavci, kteří dovedou přeplavat i velké řeky.

Na mnoze tvoří v některých částech Australie hlavní potravu králíků rostliny, obsahující značné množství soli. Nemohou-li uhasiti žízeň hynou často po tisících a těla jejich otravují vzduch.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1892, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
23. ledna 2021


Diskuze k článku „Rok 1892: Jedinečná evoluce králíků v Austrálii“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz