Recepty z roku 1916 na ořechový kompot a ořechový likér

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Kniha vzorné domácnosti - 1916, autorka A. Kejřová.
Co se dá dělat s velkou úrodou vlašských ořechů? Historické recepty z roku 1916 vám poradí, jak z ořechů udělat dva druhy ořechových kompotů a navíc i lahodný ořechový likér. Vyzkoušejte je a sami posuďte, jaké dobroty kdysi naše prababičky dokázaly z „vlašáků“ vykouzlit.
Následující text pochází z roku 1916

Ořechy jako kompot.

Zelené, tvrdé, nezralé ořechy, zbavené stopek, propíchají se silnou jehlou a máčí 14 dní ve studené vodě, jež však denně se mění. Pak se naházejí do vařící vody a uvaří se do měkka.

Mezitím se cukr s trochou vody na bublinu svaří a vychladl-li, promísí se na plotně s odkapanými ořechy. Vše ponechá se do druhého dne státi. Cukr znova s ořechů se slije a svaří, což opakuje se po 4 dny. Cukru bére se stejná váha jako ovoce.

Ořechy musí vždy býti při naváření cukrem řádně pokryty. Pátého dne cukr se hodně svaří a ořechy spolu vaří 5 minut. Při vaření přidá se kousek skořice a hřebíčkového květu. Vychladlý kompot rovná se do lahviček, pováže měchuřinou a vaří v páře ještě 15 minut.

Druhý způsob ořechových kompotů.

Rovněž se propíchají, 14 dnů máčí a též se voda mění. Na 1 kg ořechů vaří se asi ¼ hodiny 1 kg 25 dkg cukru s litrem vody. Vařící nalije se na odkapané ořechy. Druhého dne se opět cukr vlije, ještě hustěji povaří a vařící vlije opět na ovoce. To opakuje se 5 dnů.

Při vaření cukru se vždy pěna sbírá. Šestého dne cukr uvaří se na velkou bublinu. Ořechy do něho se vloží, přidá se skořicový květ a ponechá se to asi 15 minut vařit. Do sklenice narovnané ovoce polije se cukrem a lehce obváže měchuřinou.

Ořechový likér.

Na konci července neb na začátku srpna nakrájejí se zelené ořechy na čtvrtky a dají do sklenice se širokým hrdlem. Na 1 kg ořechů počítá se ½ litru čištěného líhu a 1½ litru dobré žitné kořalky.

Do likéru dá se dále 1 celý na koláčky nakrájený citron, 1 dkg skořice, 1 dkg hřebíčku, asi 5 nových koření, kousek krájeného očistěného puškvorce, kousek zázvoru.

Zazátkovaná láhev ponechá se na výsluní 14 dní státi a často tím se zamíchá. Pak svaří se ¼ kg cukru s trochou vody na hustý syrub, jenž vychladlý mísí se s procezenou tekutinou z ořechů, načež se likér plní do láhví.

Proceduru tu lze ještě jednou opakovati, ale pak je již likér slabší.


Původní zdroj historického článku:
Kniha vzorné domácnosti - 1916, autorka A. Kejřová.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
30. října 2022


Diskuze k článku „Recepty z roku 1916 na ořechový kompot a ořechový likér“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz