Recepty našich prababiček na zdravé dobroty z jeřabin

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Kniha vzorné domácnosti - 1923, autorka A. Kejřová.
Máte někde poblíž stromy, na kterých namrzly jeřabiny? Kuchařka z roku 1923 vám nabízí recepty, jak z takových jeřabin připravit jeřabinový likér, jeřabinovou marmeládu a jeřabinových kompot. Díky velkému množství vitamínů v jeřabinách půjde nejenom o chutné, ale hlavně i zdravé pochoutky!
Následující text pochází z roku 1923

Jeřabinkový likér

Jeřabinkový likér nejlépe se upravuje z jeřabinek, které na stromech již namrzly. Otrhané nasypou se do širokých lahví a zalijí samožitnou kořalkou. Na jednu velikou láhev počítá se ½ kg hrubě tlučeného cukru. Bobulky musí býti úplně potopeny. Hrdlo láhve pokryje se pergamenovým papírem.

Láhev ponecháme 3 neděle až měsíc na výsluní, ve kteréž době bobulky zblednou. Často lahví potřeseme. Likér se procedí, slije do lahví a uloží pro další potřebu. Je to výborný žaludeční likér, jenž je doporučován zejména při chorobách ledvinových. (Podporuje močení.)

Jeřabinková marmeláda.

Zmrzlé jeřabiny se rozvaří a protlačí žíněným sítem. Na 1 kg kaše přidá se ¾ kg cukru a společně svaří obé do husta. Této marmelády používá se ráno na lačný žaludek. Osvědčila se hlavně při žaludečních a plicních chorobách, takže se jí v horách k účelu tomu co nejvíce používá.

Jeřabinkový kompot.

K němu hodí se nejlépe jeřabinky ze sladkého jeřábu, již namrzlé. Otrhané a v čisté vodě vyprané jeřabinky rozestřeme tence na koláčovém plechu a dáme je na chvíli do trouby zapéci — zavadnouti. Pak je odvážíme.

Na 1 kg jeřabinek béřeme vždy 40—50 dkg kostkového cukru. Cukr zalije se vodou tak, aby byl potopen, a vaří se na silnější nit podle návodů vpředu již uvedených; když cukr počne vříti, přihodíme k němu kousek celé skořice a když je již dosti zahoustlý, vhodíme do něho jeřabinky, pak asi dvě lžíce silného rumu a necháme několik varů přejiti.

Teplým kompotem plní se sklenice a vychladlé pováží se pergamenovým papírem. Takto upravený kompot jeřabinkový jest chutný a zároveň velmi zdravý.


Jeřabiny hodí se také za ozdobu bytu, neboť jejich bobule vydrží dlouho svěží.

Původní zdroj historického článku:
Kniha vzorné domácnosti - 1923, autorka A. Kejřová.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
19. prosince 2022


Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na zdravé dobroty z jeřabin“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz