Recepty našich prababiček na báječné domácí bonbony

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Praktická hospodyňka - 1927, autorka Olga Stránská.
Chtěli byste uvařit pro své děti nějakou mimořádnou dobrotu? Zkuste jim podle našich receptů z roku 1927 připravit jeden z řady bonbonů, které kdysi doma vyráběly naše prababičky. Myslíte, že budou vašim dětem více chutnat medové cetle, smetanové bonbony nebo třeba vanilková cukrátka?
Následující text pochází z roku 1927

Bonbony po domácku.

Chutné bonbony vyrobí si hospodyně sama doma a podá dětem levné a výživné sousto. Zejména na venkově, kde je i med, přijde vhod úprava domácích bonbonů. Některé z nich hodí se i na vánoční stromek.


Medové cetle.

Rozvaříme v čistém železném polévaném a neoprýskaném kuthánku několik lžic medu, až se škvaří a voní jako přeškvařené máslo. Pak kávovou lžičkou, namáčenou do vody (pozor, aby se lžičky voda do medu nekapala zpět) nabíráme škvařený med a lejeme hromádky na plech potřený voskem.

Necháme ztuhnouti, odloupneme rozlité hromádky a máme výborné a léčivě medové cetličky. Kdo přidá hrst strotíhaných burských oříšků, rychle zamíchá (a odstaví) a klade hromádky, má ještě chutnější sousto.


Čokoládové bonbony.

10 dkg strouhaných mandlí, 10 dkg cukru, 2 tabulky čokolády, trochu skořice, 6 hřebíčků dá se do kuthánku a stále na plotně míchá, až je vše hodně teplé. Pak se odstaví s plotny, přidá 1 vajíčko a rozmíchá v těsto. Dělají se kuličky, dovnitř vloží se 1 loupaná mandle, obalí se krystalovým cukrem nebo sekanými mandlemi.


Stollwerkovy bonbony se smetanou.

Svař 25 dkg cukru na velkou perlu. Za stálého míchání přidej 7 dkg čerstvého másla a 7 dkg medu, stále míchej, až se vše spojí. Pak za stálého míchání přilej ¼ litru sladké smetany. Míchej a na kraji plotny vař zvolna, až vše zhoustne a při pohnutí měchačkou dělá na dně čáru. Konečně odstav s plotny a nech ztuhnouti. Vlažné rozřež na kousky.


Fondánové bonbony.

30 dkg kusového nebo kostkového cukru se svaří na perlu (t. j. namočí se do vařeného cukru drát zahnutý v očko. Do blány cukru nu něm nachycené se foukne, odletí-li bublina, je cukr dosti). Pak se vleje na hluboký porculánový talíř hodně studený nebo na mramorovou desku a buď novou čistou měchačkou nebo špachtlí dřevěnou se tře. Zůstane-li tuhý a vláčný jako sádlo, je dost. Zůstane-li při tření sklovitý, musí se cukr ještě převařiti.

Cukr se pak po části všechen utře do béla a k poslední lžíci přidá se kapka červeného bretonu a trochu hruškové vůně. Masa se vyleje nu bílý papír, druhým přikryje, rozválí se válečkem asi na 1 cm tloušťky a za vlaha rozkrájí na kostičky. Balí se pak do barevných hedvábných papírů na stromeček.

Masu možno rozděliti třeba na tři díly. Jeden díl udělati anýzový s příchutí hruškové essence (koupí se lacino u materialisty). K druhému dílu za tření možno přidati vanilkové essence a tabulku čokolády, třetí díl s nepatrnou částkou kyseliny citronové.


Vanilková cukrátka.

Dej na kuthánek cukru podle libosti, přidej maličko vody, nebo cukr jen smáčej ve vodě. Postav na oheň a přidej několik kapek vanilkové tresti. Chceš-li mít cukrátka růžová, použij jedné až dvou kapek červeného bretonu nebo alkermesové šťávy.

Vař cukr, až začne od strany žloutnouti, nebo namočíš-li v něm drát zahnutý v očko a do očka foukneš, vyletí velká, někdy i dvojitá bublina, která letí volně, a zachytí-li se předmětu, zůstane chvíli viseti než praskne.

Vylej cukr na plech tabulovým olejem potřený a nech zchladnouti. Než zchladne úplně, protlač hřbetem nože rýhy po délce i napříč, aby to tvořilo čtverečky nebo obdélníčky. Nůž omoč ve studené vodě, na každý směr zvláště, aby se ho cukr nechytal. Vychladlý cukr odtáhne se sám od plechu a lehce se podle rýh dá rozlámati na cukrátka.


Čokoládové hrudky.

Cukrovanou pomerančovou kůru nařež na hrubé nudličky, pokrop kusový cukr vodou a vař jej, až se táhne. Přidej strouhané čokolády, jako ořech malý kousek másla a povař. Stále tím míchej. Vhoď do toho rozkrájenou pomerančovou kůru, dobře promíchej, odstav hned s ohně a vykrajuj malou lžičkou drobné hromádky na plochou mísu potřenou olejem. Dej dobře ztuhnouti a bal do staniolu.


Turecký med.

Vaří se 28 dkg kusového cukru, 15 dkg medu a 1/16 litru vody tak dlouho, až skrze drátěné očko létají blanky a bubliny. Ušlehá se sníh ze tří bílků a do něho zvolna leje se svařený cukr za stálého šlehání.

Pak se postaví na plotnu a šlehá, až úplná zhoustne; potom zamíchá se 7 dkg oříšků, 7 dkg mandlí, 10 dkg pistacií nebo ořechů, hmota se namaže na bílou oplatku na dva prsty vysoko nebo i výše, oplatkou pokryje, přitlačí prkénkem a dá ve studenu ztuhnouti. Studený se krájí. Balí se do staniolu.


Původní zdroj historického článku:
Praktická hospodyňka - 1927, autorka Olga Stránská.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
1. června 2022


Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na báječné domácí bonbony“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz