Proč na Vánoce místo houbového kuby jíme kapra?

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Lidové noviny - 1927, autor neuveden.
Tradice se postupem času mění. Dnes pokládáme za tradiční české vánoční jídlo kapra, ještě před sto lety jím byl ale byl houbový kuba. Zajímá vás, proč se houbový kuba, někdy také označovaný za černého kubu nebo houbovec, přestal na Vánoce jíst? Prozradí vám to článek z roku 1927.
Následující text pochází z roku 1927

Černý kuba — štědrovečerní jídlo.

»Letos nebudeme mít ani na Štědrý večer kubu«, říkávali u nás na venkově lidé, když houby nerostly. A to bylo co říci!

Bylť o Štědrém večeru kuba hlavním jídlem, bez něhož nebyla slavnostní večeře celá. Aspoň na kubu bylo nutno nějaké houby sehnat. Stačily k tomu obyčejně méně cenné druhy, které usušením černají (křemenáče, špičníky) nebo starší hřiby.

Již v létě při sběru hub se pamatovalo na kubu a tylo houby se dávaly usušené zvlášť. Jak se připravuje kuba, je v každé knize kuchařské. Na Štědrý večer býval obligátním jídlem vedle buchtiček (na půl přeložených koláčků v peci pečených, nakrájených, mlékem spařených a perníkem posypaných).

V poválečné době však zatlačuje i na venkově kubu o Štědrém večeru kapr, nebo aspoň »vepřová jako ryba«, jak zní příslušný recept v kuchařských knihách. Tam, kde se jedl kuba, stávalo se však někdy, že onemocněl někdo za příznaků otravy houbami.

Že jsou houby »těžké do žaludku« a způsobili mohou poruchy v zažívání se ještě ví, že však i jedlé houby mohou býti příčinou otrav, na to se zapomíná.

A právě do kuby dávají se houby »černé«, méně cenné, v chudých domácnostech venkovských ne dost pečlivě uložené, takže snacho zvlhnou, zplesniví a zkazí se.

Není se tedy čemu diviti, že nastala požitím kuby slabší otrava, zvláště u starších lidí, kteří mají žaludek již špatný a nad to celodenním postem o Štědrém dni zesláblý. Nemá však taková štědrovečerní otrava zpravidla tragických následků. Stačí vyprázdnění žaludku nebo střev a trochu černé kávy a je po všem.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1927, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
27. prosince 2021


Diskuze k článku „Proč na Vánoce místo houbového kuby jíme kapra?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz