Pozor na nebezpečné pastelky, kreslení může skončit amputací prstů

rubrika: historické články / lékařství a zdraví, původně vyšlo: Lidové noviny - 1930, autor lš.
Kreslení pastelkami je záliba, které se s láskou věnují děti i dospělí. Ale i v běžně prodávaných pastelkách se skrývá nebezpečí, které může vést až k amputaci prstů nebo k vážnému poškození zraku. Více podrobností o riziku malování pastelkami se dozvíte v článku z roku 1930.
Následující text pochází z roku 1930

Poranění anilinovými tužkami.

Několik autorů (Wilmouth, Iselin, Jerusalem atd.) upozorňuje, jak nebezpečným může se státi jednoduché poranění anilinovou (inkoustovou) tužkou, jejíž hrot se ulomí a zůstane tkvěli v živé tkáni.

Anilin mění a rozpouští se šťavami organismu, působí znenáhla jako mohutné leptadlo, rozrušuje a nekrotisuje okolní tkáně. Až 10 dnů po poranění nemusí být patrny žádné chorobné lokální příznaky. Pak vzniká ohraničené zduření, kůže nad ním je temně modře neb fialově zbarvena. Bolest téměř chybí. Později se tkáň rozpadá, tvoří se nekrotický, aseptický vřed, těžko hojitelný.

Nejlepší therapií je podle zmíněných autorů chirurgický zákrok, pečlivé odstranění nožem veškerých částí nekrotických a zbarvených. Onemocnění zůstává většinou lokální, ačkoliv v některých případech pozorovány i lehké symptomy celkové intoxikace: únava, bolesti hlavy, nechuť k jídlu, ba i mírný stupeň žloutenky.

Nedoporučují se pokusy o odstranění ulomené špičky, na příklad pincetou; dochází při tom lehko k rozdrcení anilinové hmoty a nekrotická její účinnost je tím větší. O vážnosti podobných poranění svědčí případy, kde bylo nutno provésti amputace celých prstů. Také na spojivku oční může býti anilinová hmota přenesena, na příklad neomytým prstem po neopatrném ořezávání tužky.

Není-li zavčas provedeno vypláchnutí, objeví se rovněž místní příznaky rozličné síly. Vnikne-li čistý anilin do těla, tu na rozdíl od tužkové hmoty neuplatní se místní, tkáňové změny, nýbrž nastává celková otrava.

Anilin působí tu jako krevní a nervový jed. Barvivo krevní mění ve sloučeninu neschopnou přenášeli kyslík, odtud pochází příznaky vnitřního dušení. Účinkem na nervový systém podmíněny jsou jednak vrušení, křeče, jednak vyčerpanost a příznaky průvodní.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1930, autor lš.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
2. září 2021


Diskuze k článku „Pozor na nebezpečné pastelky, kreslení může skončit amputací prstů“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz