Náhradní díly Zetor vám pomohou opět nastartovat váš traktor

článek je inzerce, nejde o historický text
Zetory brázdí nejen naši krajinu od poválečných let. I ty zcela první jsou mnohdy ještě součástí koloritu našich vesnic. Dnes se navíc zjednodušil přístup k náhradním dílům pro Zetor, a tak domácí kutilové opět vytahují staré Zetory ze stodol, koukají se pod kapotu a vrací jim dech. Vedle dnes tak přetechnizovaných automobilů, kde je mnohdy nemožné bez servisu vyměnit žárovku světlometu, je radost opět se umazat olejem.

První prototyp Zetoru vyrobila na konci roku 1945 Zbrojovka Brno

Ta se totiž nespecializovala pouze na zbraně, ale též například psací stroje, automatické váhy, automobily, motocykly i traktorové převodovky. Sériová výroba Zetorů byla zahájena v roce 1946 již pod značkou Zetor.

Prvním modelem byl Zetor Z-25. Výroba Zetorů se s úspěchem rozjela a více než polovina posléze vyráběných Zetorů byla určena na export. To už šlo o modely Zetor 25A a Zetor 25K. Zetor 30 se sice dočkal uznání na výstavě v roce 1946, avšak zůstalo u pouhého prototypu. Sériově se pak začal vyrábět model Zetor 35. Ten se vyráběl mezi lety 1955 až 1660. Následoval Zetor 50, jenž se vyráběl do roku 1968.

Velký rozvoj moderních Zetorů nastal s příchodem tzv. unifikovaných řad

Podle nich dostaly Zetory označení UŘ. I. UŘ II. a UŘ III. Na první unifikované řadě se začalo pracovat v roce 1957. Vzniklo několik vysoce unifikovaných modelů, které však doplňovaly různé modifikace – například s předním pohonem, pásové, pro práci v úzkých pásech vinic, kloubové apod. Na UŘ II. se pak pracovalo od 60. let, na UŘ III od roku 1972.

Tyto řady se vyráběly souběžně až do roku 2006. V roku 2007 pak nastoupila lehká řada traktorů JRL. Prvním modelem byl Zetor Proxima již z roku 2004. Dnes Zetor vyrábí šest modelových řad Zetorů: Crystal, Forterra, Proxima, Hortus a Utilix.

Zetory nejsou na českých vesnicích žádnou raritou

Staré Zetory ze zaniklých družstev, či z družstev v minulosti vyřazené, jsou dodnes součástí českých vesnic. Mnohdy je vidíme perfektně zrestaurované, pokaždé však používané. Ať již v pěstitelských oblastech pro soukromou sklizeň, nebo pro svoz dřeva a jinou manipulaci s těžkými břemeny.

Problémem bývalo sehnat náhradní díly Zetor. To je však dnes již minulostí

E-shop Nekvinda.cz nabízí náhradní díly Zetor na všechny Zetor UŘI. Jde o díly vhodné pro traktory Zetor 25, Zetor 50, Zetor Major, Zetor Super a Zetor Maxima. Firma má skladem 50 000 položek náhradních dílů a odesílá je do 24 hodin od objednání zákazníkem.



Článek není historický text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.


datum vydání:
11. srpna 2020


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.