Náhrada drahého másla při přípravě těsta

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1904, autor neuveden.
Připravujete si vlastní těsto a vadí vám, kolik peněz utratíte za máslo? Článek z roku 1904 vám prozradí, jak tehdy vysokou cenu másla řešily naše prababičky a jakou levnější náhradu za máslo v těstě používaly.
Následující text pochází z roku 1904

Těsto v domácnosti.

Obyčejně upotřebilo se k těstu s kvasnicemi pouze máslo, jelikož jsme se domnívali, že by se ničím tak snadno nahraditi nemohlo. Je sice něco na tom pravdivého, avšak při drahotě másla jest již dobře, když je někdy jinak se snažíme nahraditi.

Sádlo vepřové,“ ani tuk skopový není tak chutný, avšak hovězí nahradí nám již máslo, aniž by tím chuť těsta utrpěla. Nejlépe jest, když si jej sami vyškvaříme.

Chceme-li, aby se podobal máslu a s těstem dobře se spojil, jest třeba, abychom jej vyškvařený s vodou vařili a metlou dobře zapěnili, tak zejména hladce s těstem se spoji. Také se může na kostky rozkrájený pouze ve vodě vařiti a svrchu sebrati.

Tak i špatnější druh másla třeba dříve s vodou povařiti, tím odejme se jemu špatná chuť, která by se jinak těstu přidělila.

Mouka má se vždy vyhřáti a dobře prosíti. Kvasnice rozpouštějí se ve vlažném, nikdy však horkém mléce; také má se těsto zadělávati v teplé místnosti tak, jak i ostatní součástky těsta se musí vyhřátí, aby snadno skynulo.

Chceme-li se zabezpečiti, aby kvasnice dobře působily, jest nejlépe, když upravíme napřed kvásek, nabude-li ho hodně, pak lze očekávati, že se stane tak i s těstem.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1904, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
12. prosince 2019


Diskuze k článku „Náhrada drahého másla při přípravě těsta“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz