Móda: dokonalá ženská chůze a její výuka u mladých dívek

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Pozor - 1938, autorka Marta.
Co o každé ženě dokáže prozradit styl její chůze? A jak mají matky své dcery naučit správně a ladně chodit? Nad tímto módním i zdravotním tématem se zamýšlí dodnes aktuální článek z roku 1938.
Následující text pochází z roku 1938

Chůze ženy

Důležitost své chůze si ženy často ani neuvědomuji.

Pozorujeme-li, jak ženy chodí, sledujeme-li jejich pohyby, docházíme k zajímavému poznatku, že chůze znamená víc než krásný obličej a ztepilá postava, neboť žena sebe hezčí, avšak s neladnými pohyby a nepěknou chůzí, ztrácí v očích pozorovatele všechen půvab.

Je zvláštní, že matky dnes při výchově své dcerky na vše dbají, na její zevnějšek pamatují, ale často ladnost pohybu a chůze opomíjejí.

Dnes však, kdy ušlechtilost těla, jeho drženi a pohybu vychovává svědomitě Sokol a jiné tělocvičné jednoty a spolky, k čemuž se druží i sport, nemuseli bychom potkávat ženy, kterým nepěkná chůze ubírá půvabu a kazí celkový dojem.

Chůze ženy má býti lehká, mírně houpavá, při čemž činí noha velký předkrok a při tom zároveň mírný výkyv. Takováto chůze je zároveň tělocvikem, neboť se jí provádí masáž boku. Jestliže je krok rytmickým plováním, jsou pak boky při chůzi klidně a pozorovatel nesmi vůbec poznali, že při pohybu nohou spolupůsobí.

Z chůze prý se dá dokonce soudili charakter ženy. Inteligentní, samostatná žena má pohyby jisté a pevné. Nesamostatná a ufňukaná žena prý chodívá jako pápěrka. Rozmýšlí se často se zastavuje, rozhlíží a neví, jak přejit křižovatku.

Tak jako chůze, je důležité i drženi těla, což je bolestná kapitola hlavně u dospívajících dívek. Matka děvčete od 14 let musí býti trpělivost samá, neboť třeba neustálo napomínat »rovně«, »hlavu vzhůru« a pod. Připomínky ty je často třeba doprovodit nějakým tím štulcem, aby to nešťastné držení těla bylo správné a zlozvyk odučen.

Často však ani ty štulce nepomáhali a tu nezbývá, než poukazovat na škodlivé účinky pro celkový vzhled a rozehrát tak strunu ješitnosti, která se u každé ženy rozezvučí. To snad nejspíše pomůže.


Původní zdroj historického článku:
Pozor - 1938, autorka Marta.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
2. června 2020


Diskuze k článku „Móda: dokonalá ženská chůze a její výuka u mladých dívek“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz