Karel Benz a jeho první automobil

rubrika: historické články / automobily a motocykly, původně vyšlo: Obzor - 1929, autor neuveden.
Jméno Karel Benz, případně německy Karl Benz, zná dodnes každý automobilový fanoušek. Jaký byl ale Benzův život a jaká byla jeho cesta, vedoucí k sestrojení funkčního automobilu? To vám popíše článek z roku 1929, vydaný tehdy u příležitosti úmrtí tohoto významného konstruktéra.
Následující text pochází z roku 1929

Karel Benz, vynálezce automobilu.

4. dubna t. r. zemřel ve stáři 85 let dr. h. c. Karel Benz, jeden z vynálezců automobilu.

Narodil se v r. 1844 v Karlsruhe. Jeho otec byl strojvůdcem a snad právě po otci zdědil Karel Benz zálibu v technice. Studoval lyceum, potom polytechniku, ale mezitím zemřel otec a tak Karel Benz mohl studovali jenom s největšími obtížemi.

Vstoupil nejprve do strojírny v Karlsruhe, kde pracoval jako prostý dělník. Ve volných chvílích doplňoval své teoretické vzděláni. Záhy pojal úmysl se osamostatnili, zařídil si v Manheimu zámečnickou dílnu, která v brzké době vyrostla na větší strojírnu.

V r. 1883 spojit se s dvěma manheimskými obchodniky k založeni nové strojírny na výrobu plynových motorů. Ale v té době zabýval se Karel Benz již myšlenkou, kterou později vtělil v čin, a která zjednala mu nehynoucí jméno v mezinárodním automobilismu.

Chtěl vytvořiti vůz. který by byl poháněn motorem, a této myšlence věnoval celou svou energii a všechny své volné chvíle. A tak již v r. 1886 zkonstruoval vůz, který byl hnán benzinovým motorem.

Ale narazil na nepochopení a odmítavou kritiku a setkal se s hlasy, které nový vynález úplně podceňovaly. Benzův první automobil se podstatně lišil od dnešních automobilů, na první pohled hlavně tím, že Benzův automobil měl tři vysoká kola, z nichž přední bylo kolo, které řídilo pohyb vozu.

Benzův automobil připomínal spíše velký třikolový vozík, v jakém vidíváme pacienty, než aby se podobal dnešnímu automobilu. Motor Benzova automobilu skrýval se pod vysokým sedadlem vzadu vozu.

Zadní kola a motor u Benzova automobilu nebyla spojena — jak je tomu dnes, ozubeným soukolím, nýbrž hnací sila přenášela se z motoru na kola řemeny a řetězy. Ale záhy zkonstruoval Benz 4kolový automobil.


Původní zdroj historického článku:
Obzor - 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
2. října 2020


Diskuze k článku „Karel Benz a jeho první automobil“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz