Jan Neruda: úspěšný spisovatel, drze okrádaný svým vydavatelem

rubrika: historické články / významné osobnosti, původně vyšlo: Lidové noviny - 1912, autor neuveden.
Přestože byl Jan Neruda již za svého života uznávaným básníkem a spisovatelem, jehož knihy se úspěšně prodávaly a on za ně měl nárok na vysoké honoráře, tak trpěl chudobou. Článek z roku 1912 vám vysvětlí, proč Jan Neruda na svých knihách prodělával a jaké to pro něj mělo následky.
Následující text pochází z roku 1912

Nerudovy honoráře.

Prof. Albert Pražák zjistil nedávno v L. Fil., jaké brával Neruda honoráře.

Podle smlouvy nakladatelské ze dne 11. ledna 1882 obdržel za Ballady a romance, které byly určeny pro 1. svazek Poetických besed u vydáni tří tisíců exemplářů, od Ed. Valečky - 80 zl. t. j. asi 6 K za jednu báseň. Poněvadž mají Ballady a romance 791 verš, připadá na verš honoráře právě 20 hal. Na české poměry je to, tuším, i dnes honorář slušný.

Hůře, mnohem hůře pochodil Neruda s feuilletony. První svazek vydal r. 1876. Kritika přijala jej s nadšením upřímným, ale spisovatel měl z nich skrovnou radost.

Odpočitalť si nakladatel Dattel, Nerudův »přítel«, kterému básník z vlastních prostředků ke knihkupectví dopomohl, s honoráře obnos za odebrané knihy, a poněvadž neposkytoval žádné srážky, vyšel Neruda z účtování jako dlužník a dluh rozpočten na dalších šedesát tiskových archů.

Ale obratný nakladatel uchystal svému příteli překvapení ještě příjemnější! Protože se feuilletony opisovaly z Národních Listů, Dattel »oustně, ale pevně« svolil, aby si Neruda opatřil opisovače na účet nakladatelův.

Pan Dattel zapisoval si shylockovsky každou sumičku a dal potom Nerudovi celkový obnos tří set a několik zlatých zase do dluhů. Když proti tomu Neruda protestoval, odpověděl nakladatel suše, že kupuje Jen hotový manuskript, a na smlouvu oustní, ale pevnou — se už nepamatoval.

Výsledek byl, že Neruda měl zase u Dattla veliký dluh, který pohltil honoráře za 96 tiskových archů čili za 4 svazky feuilletonů tak silné, jako byl první svazek. Tímto prazvláštním účtováním Dattlovým byly Nerudovi zmařeny naděje na cestu do Ameriky a česká literatura feuilletonní ochuzena o Nerudovy »americké cestopisy«.

Co by řekl tomuto Jednání českého kollegy anglický nakladatel, zvyklý vypláceti honoráře v librách a dostáti každému slovu?


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1912, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
10. dubna 2021


Diskuze k článku „Jan Neruda: úspěšný spisovatel, drze okrádaný svým vydavatelem“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz