Jaký byl život ve vyhnanství kdysi všemocného tureckého sultána Abdula Hamida II.?

rubrika: historické články / významné osobnosti, původně vyšlo: Lidové noviny - 1911, autor neuveden.
Sultán Abdul Hamid II. byl kdysi všemocným pánem Turecka. V roce 1909 byl ale sesazen a poslán do vyhnanství. Zajímá vás, jak si tento bývalý turecký sultán následně žil? Jedinečnou ukázku života svrženého vůdce vám přináší očitý popis novináře, který ho v jeho luxusním vězení v roce 1911 navštívil.
Následující text pochází z roku 1911

U Abdula Hamida.

Jistý žurnalista, jemuž bylo dovoleno navštíviti exsultána Abdula Hamida, líčí svou návštěvu takto:

Ve vysokém, prostorném pokoji prvního poschodí »Villa de l’armée« v Soluni sedí Abdul Hamid, politování hodný zjev; okenice jsou uzavřeny, posunul lenošku k oknu, oblečen jest v řasný orientální domácí úbor, měkké střevíce, fez odhodil na jinou lenošku. Pravá ruka pohybuje unaveně pestrým japonským vějířem. levá stírá hedvábným kapesníkem pot s čela a pleše.

Na taburetu před sebou má láhev vody, chlazené ledem, a menší láhev ovocné šťávy. Chvílemi si nalévá a pije dlouhými, hltavými loky.

Vzdychaje, naříkaje na vedro, opakuje co chvíli »aman — aman« (ale, ale), tráví čas zhroucen v sebe. mrzut, nenaladěn k žádné činnosti, hledí hodiny před sebe, postrach svého nejbližšího okolí.

Jakmile teploměr ukazuje nad 35 stupňů Celsia ve stínu, jest chorobně podrážděn a mrzutě se rozpomíná na svůj pobyt ve vzdušném Yldizu v Cařihradě. Málokdy sejde do zahrady kolem vily, poněvadž ho stráž vyrušuje.

Vleče se jako ponurý stín pokoji vily; vchází do síně svých žen, hledaje rozptýlení. Ale i tam padlo vedro olověnou tíži. Harémové dámy se svými služebnicemi tráví většinu dne v lehkém negližé, používajíce horlivě lázní, které dal Abdul Hamid po tureckém způsobu zaříditi, a požívají množství zmrzliny, limonád a jiných sladkostí. Jejich pán a velitel však nemiluje zmrzliny, která mu nesvědčí, naproti tomu třikrát denně si omývá důkladně hlavu.

Teprve po západu slunce krásné vězení sultánovo oživne. Dámy se oblékají a večeří, také Abdul Hamid tak činí. Stoluje velmi jednoduše. Mléko, zelenina, vejce a jehněčí přichází nejčastěji na jeho stůl.

Dámy dostaly velký výběr nových kostýmů a také Abdul Hamid dal obnoviti svou garderobu, jež nebyla doplněna po celý čas jeho pobytu ve vyhnanství. Myslil snad Abdul Harnid na shledání se s bratrem Mohamedem V. a jeho syny?

Sotva kdo dovedl pochopiti chování bývalého sultána za přítomnosti jeho bratra v Soluni. Seděl celé hodiny u okna a hleděl na moře, na loďstvo tam kotvící.

Když pak za noci všechno město a válečné loďstvo zářilo v jasu tisícerých světel, rakéty a ohňostroje stoupaly k nebi, odevšak zaznívala radostná hudba a i stráž ve vile své obydli osvětlila, vyskočil prudce, mumlal přerývané a nesrozumitelné věty, a utekl do své ložnice.

Ale teprve ranní svítání přineslo vězňovým nervům vytoužený klid.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1911, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
23. března 2023


Diskuze k článku „Jaký byl život ve vyhnanství kdysi všemocného tureckého sultána Abdula Hamida II.?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz