Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Jak to u nás bylo s banány za první republiky?

původně vyšlo: Hvězda čsl paní a dívek 1926, autor neuveden.
Kdy se u nás staly banány dostupné a co dobrého se z nich dá upéct nebo uvařit? To vám prozradí článek z roku 1926.

listování v kapitolách článku 'Jak to u nás bylo s banány za první republiky?'
« předchozí
  1. Dovoz banánů
  2. Nejlepší recepty s banány
  3. Kompletní fotogalerie k článku
další »


Nejlepší banánové pokrmy!

Mnoho hospodyní považuje banány se smetanou za lahůdku. Všichni přisvědčí, že jest to sladká pochoutka. A však napadlo vám, že banány se, mohou upraviti mnohými jinými způsoby právě tak chutně? Banány samy chutnají dobře a mimo to zlepšují chuť jiných pokrmů, když se jedí s nimi. Vyzkoušejte tyto předpisy a uvidíte, jak rychle celé rodině zachutnají.

Vařený banánový puding

Přísady: 4 banány, 34 dkg mouky, 1 káv. lžička mlet. zázvoru, mléko as pětina litru, 11 dkg cukru, 17 dkg másla, 1 citron (kůra i šťáva).
Příprava: Utři do zpěněna máslo a přidej mouku a zázvor. Rozsekej citr. kůru a smíchej s cukrem. Oloupej a rozkrájej banány a přidej je k tomu. Přimíchej vytlačenou citr. šťávu, pak přidej mléko a vše zamíchej. Dej do pudingové formy, přikryj pomaštěným papírem, vlož do ubrousku posypaného moukou a dobře uvaž. Postav to do nádoby s vařící vodou a vař asi 2½ hod. Vyklop to na horkou mísu a posyp prášk. cukrem. Poznámka: Forma musí býti plná, neb jinak se voda dostane do pudingu. Tento puding vypadá velmi vábivě, potře-li se po vyklopení horkou marmeládou a posype se sušeným kokosovým ořechem.

Banánový krémový koláč

2 banány, 4 dkg mouky, 2 vejce, 23 dkg těsta, kůra z 1 citronu, pětina litru mléka, 2½ lžíce prášk. cukru, 1 lžička citr. šťávy. Udělej máslové těsto, dej do dosti, hluboké koláčové formy. Utvoř z těsta pěkný okolek, potom přikryj pomáštěným papírem a na to dej trochu nevařené rýže. Pec v horké troubě 15 až 20 minut, pak odstraň papír a rýži. Smíchej mouku s trochou mléka na hladké těsto, ohřej zbytek mléka a přimíchej k tomu, dej do kastrolu, uveď to do varu za stálého míchání. Vař několik minut, pak znenáhla ochlazuj. Přidej ušlehané žloutky, sekanou citr. kůru a 1 až 1½ lžičky cukru. Zahřívej za stálého míchání několik minut, ale nevař to. Vezmi s ohně, oloupej a rozkrájej banány a přidej je k tomu, dej vše do formy na to máslové těsto. Ušlehej z bílků tuhý sníh, přimíchej zbylý cukr a citr. šťávu. Narovnej to na máslový koláč, posyp lehce prášk. cukrem a dej do zchladlé trouby zapéci.

Pečený banánový puding

23 dkg mouky, 11 dkg margarinu, 1 lžička kyseliny vinné, kůra z 1 pomeranče, 3 banány, 11 dkg cukru, čtvrt lžičky jídelní sody, 1 vejce, desetina litru mléka. Prosej mouku s kyselinou vinnou a jídelní sodou. Cukr s margarinem, se utře do zpěněna. Rozstrouhej jemně pomerančovou kůru a přidej ji k tomu, přimíchej rychle vejce a tři několik minut. Postupně přidávej mouku atd., střídavě s mlékem a smíchej vše dohromady. Pak oloupej a rozkrájej banány a přimíchej je. Vyklop na misku vymazanou máslem a vlož do mírně horké trouby a zmenšuj žár podle potřeby. Peče se to 1 až 1 a čtvrt hodiny.

Banánové omeletky

17 dkg mouky, dvě pětiny litru mléka, na špičku, nože soli, 1 vejce a 1 žloutek, 17—22½ dkg tuku na smažení.
Nádivka: 2 banány, 3 dkg prášk. cukru, 3 dkg másla, 1 pomeranč, 1 citron, 1 lžička rumu. Přidej do mouky špetku soli a pěkně sítkem prosij. Udělej doprostřed důlek, do něhož dej jedno vejce a žloutek, pak zadělej trochou mouky. Vezmi pětinu i mléka a přidávej ho pomalu, až se vše smísí na hladké těsto, jež dobře kvedlej několik minut. Přimíchej pozvolna zbytek mléka a nech těsto odpočinenti asi hodinu.

Pečení omeletek: Rozškvař malý kousek slaniny na pánvi, pak nalej na ni tolik těsta, aby pokryla dno. Je-li pánev malá, stačí pouze lžíce těsta na každé nalití. Pec do zlatova a obrať omeletu na druhou stranu. Když se peče po obou stranách, dej ji na plech, vyložený papírem, pokrop trochou pripravené nádivky, pak přelož v půli a přidej vymačkanou citr. šťávu. Tímtéž způsobem upeč ostatní omelety.


listování v kapitolách článku 'Jak to u nás bylo s banány za první republiky?'
« předchozí
  1. Dovoz banánů
  2. Nejlepší recepty s banány
  3. Kompletní fotogalerie k článku
další »

Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl paní a dívek 1926, autor neuveden.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
5. listopadu 2011


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2022 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.