Jak si v zimě vypěstovat čerstvé bylinky? Takhle se to dělalo kdysi

rubrika: historické články / životní prostředí, příroda a zemědělství, původně vyšlo: Česká hospodyně 1905, autor J. A. Benč.
Máte rádi skvělé jídlo? Pak jistě víte, že jedna z důležitých věcí při vaření jsou čerstvé bylinky. Článek z roku 1905 vám poradí, jak si zajistit čerstvé bylinky i v zimě.
Následující text pochází z roku 1905

Čerstvá zelenina v zimě.

Poslední listy se stromů opadaly a první sníh padl. Smutno jest v poli, v lese, v zahradě. Zahrada jest opuštěna.

Jen když hospodyně potřebuje do polévky petržel, jde ještě do zahrady na záhon, aby tam několik lístků otrhala. Země i všechny rostliny úpí pod ledovým příkrovem ledu a sněhu.

Tomu však může každá hospodyně dobře odpomoci a přičiniti se, aby i v zimě měla čerstvou zeleninu do polévky. Nechť si pořídí truhlík dřevěný as 20—25 cm široký a tak dlouhý, aby mohl se položiti na prkno okenní. Do něho dá obyčejné dobré a jemné zahradní půdy a záhon jest hotov!

Celý rozdělí se na čtyři oddíly. Do prvního vsadí se několik kořenů petržele; ta v teple velmi rychle roste a stále se zelená; proto může se po celou zimu řezati. Do druhého oddílu dá se 1—2 keříčky pažitky čili šnitlíku.

Dříve musejí býti kořínky uřezány a cibulky se pěkně na celou plochu rozsází. Zalévání téhož vlažnou vodou, záhy se zelená a bujně roste a hospodyňka může dlouhý čas pažítku řezati. Sazeničky nebo jednotlivé cibulky mohou rovněž jako petržel z jara do zahrady opět přesazeny býti.

Na třetím záhonku může si hospodyně nasíti řeřichu zahradní, která v krátkém čase vyrůstá a občerstvující zeleninu poskytuje, která na způsob pažitky voní a chutná. Po sklizni může znova zase naseta býti.

Čtvrtá plocha má poskytovati čerstvou zeleninu kanárkům, je-li v kleci jaký. K tomu hodí se t. zv. řezací salát americký, který naši ptáci v kleci neobyčejně rádi žerou.

Tentýž může sloužiti jako obrůba (garnýrováni) masitých pečínek na míse. Také listy tradeskancie, jejíž ratolesti a větvičky se zasazují, brzy se zakořeňují a tak poskytují milou lahůdku pro zpěvné ptáky ve světnici chované.

Na jaře, když již jiná zelenina v zahradě roste, může se v truhlíku zasíti letničky pro záhony letní.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1905, autor J. A. Benč.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
18. prosince 2019


Diskuze k článku „Jak si v zimě vypěstovat čerstvé bylinky? Takhle se to dělalo kdysi“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz