Jak se stát modelkou a rizika spojená s modelingem

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Česká hospodyně - 1919, autor neuveden.
Zajímá vás, jak se za posledních sto let změnila práce modelky? Článek z roku 1919 vám ukáže, co tehdy práce v modelingu znamenala. Posuďte sami, zda se toto povolání plné módy a krásy do dnešních časů změnilo.
Následující text pochází z roku 1919

Manekýnky.

Povolání žen, které v oděvnických závodech předvádějí kupujícím obleky na svém těle, není tak lehké, jak by se zdálo povrchním pozorovatelům.

Jeden list londýnský přináší článek, v němž shrnul zkušenosti manekýnek. Potřebují pečlivého výcviku.

Jsou ovšem také rozené manekýnky, tak jako rozené herečky, ale to jsou výjimky. Obyčejně se musí taková dívka učiti mnohému.

Především se musí učit chodit. Je s podivem, jak málo dívek dovede chodit přirozeně a pěkně. Ale manekýnka musí si osvojiti zvláštní klouzavý způsob chůze, při němž nejlépe se uplatni šaty, jež předvádí. Aby se této chůzi naučily, musí dívky nějakou dobu při chůzi nositi na hlavě knihu.

Také není snadné vystihnouti správné, pěkné drženi hlavy a sklonití šíji předepsanou linií. V držení paží a rukou nesmi býti ztrnulosti, strojenosti, aby nebyl poškozen celkový dojem.

Krása obličeje nerozhoduje, stačí přívětivá tvář. Za to však musí míti manekýnka hezkou postavu a úměrné údy. Dobrá manekýna předvádí toilety se samozřejmostí, která dává zapomenouti, že je má na sobě pouze na chvilku a musí v nich vypadati tak ladně, aby se kupující pro ně rozhodly co nejdřív, jsouce přesvědčeny, že jim bude oděv slušeti.

Je často až směšné, jak rychle se ženy nadchnou pro předváděný oblek a koupí jej, aniž by přemýšlely, hodí-li se pro ně.

Příliš často se stane, že dáma s nehezkou pletí a bezvýraznou barvou vlasů rozhodne se pro šaty, které sluší manekýně zlatých vlasů a skvělé pleti. Tlusté ženy s oblibou volí šaty, určené pro štíhlé postavy.

Manekýna se musí tvářiti přívětivě, jinak nemá úspěchu. Musí na ní býti viděti, že ji dělá potěšení míti na sobě krásné šaty, byť to bylo jenom na několik chvil.

List zapomněl napsat, že, bohužel, toto povolání svede mnohou hezkou dívku na scestí. Není divu, zatouží-li manekýna nositi hezké šaty stále, ať za cenu jakoukoli.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně - 1919, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
4. března 2020


Diskuze k článku „Jak se stát modelkou a rizika spojená s modelingem“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz