Jak nejlépe rozmrazit zmrzlé ovoce, brambory nebo vajíčka? Takhle to dělaly naše prababičky

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Kniha vzorné domácnosti - 1923, autorka A. Kejřová.
Dnes některé potraviny schválně zmrazujeme, abychom jim prodloužili jejich životnost. Za časů našich prababiček se ale podobné věci stávaly spíše omylem při nečekaných mrazech. Zajímá vás, jak je tehdy rozmrazovaly, aby si suroviny zachovaly co nejlepší chuť? Článek z roku 1923 vám to prozradí.
Následující text pochází z roku 1923

Zmrzlé potraviny

V době neočekávaně silných mrazů, může se státi, že nám zásoby ve spíži ovoce, bramborů a zeleniny namrznou. Takové namrzlé potraviny napravíme a k používání znovu upravíme tímto způsobem:

Ovoce zmrzlé, jablka atd., dáme do větší nádoby do studené vody, do chladnější místnosti (kde však nemrzne a je teploty aspoň kolem 5—8 stupňů) a dáme je pozvolna, v té vodě rozmrznouti; rozmrzlé vyjmeme, suchou, čistou utěrkou dokonale osušíme a znovu uložíme na místo, kde již zmrznou ti nemohou.

Zmrzlé hrušky buď rozmrazíme tímže způsobem, nebo je rozstrouháme na hrubším struhadle a uvaříme z nich (bez přidání cukru) povidla. Upotřebíme je k náplni koláčů, vdolečků, lívanečků, buchet atd.). Náplň ta jest velmi dobrá.

Zmrzlé brambory upravíme k požívání takto: Nalijeme na ně studenou vodu a necháme opět v chladnější místnosti as hodinu rozmraziti. Vodu z nich slijeme, omyjeme a dáme do studené vody v hrnci na plotnu; jakmile voda jest horká, tedy z nich vodu slijeme, jinou horkou vodou je zalijeme a vaříme do měkka. Brambory takto uvařené nejsou sladké a jsou chutné.

Zeleninu rozmrazíme opět zvolna ve studené vodě a rychle jí spotřebujeme.

Zmrzlá vejce rozmrazujeme zvolna ve studené vodě a rozmrzlé hledíme co nejdříve spotřebovati.


Původní zdroj historického článku:
Kniha vzorné domácnosti - 1923, autorka A. Kejřová.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
2. prosince 2022


Diskuze k článku „Jak nejlépe rozmrazit zmrzlé ovoce, brambory nebo vajíčka? Takhle to dělaly naše prababičky“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz