Domácí ochucené máslo podle receptů našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Šotkova mezinárodní kuchařka - 1926, autorka neuvedena.
Zajímá vás, jak chutnalo poctivé domácí bylinkové nebo ančovičkové máslo za dávných časů našich prababiček? Vyzkoušejte některý z našich receptů na bylinková másla z roku 1926 a zajisté si pochutnáte.
Následující text pochází z roku 1926

Máslo z ančoviček.

Šest ančoviček dobře vypereme, odstraníme páteř, rozmačkáme jejich maso, aniž bychom je smočili a spojíme je s dostatečným množstvím másla, jež dobře zpracujeme. Máslo z ančoviček se může podávat s předkrmem (hors-d’oeuvres) anebo přidali do omáček, zejména k rybám a biftekům.

Račí máslo.

Usušíme skořápky z raků, co nejjemněji je roztlučeme, spojíme s máslem a dáme s vodou do kuthanu rozpustili bez varu. Pak odstavíme kuthan, prolisujeme máslo přes řídký ubrousek do nádoby se studenou vodou. Když vychladlo, vyndáme je lžicí a uložíme na chladné místo. Podobným způsobem se připravuje máslo z humrů a mořských ráčků.

Máslo z jemných bylinek.

Spaříme hrst zelené petržele, o něco méně kerblíku a ještě méně bedrníku, trochu estragonu a zcela malý kousek pažitky. To vše osušíme ubrouskem a rozmačkáme s máslem. Můžeme též přidati trochu špenátové zeleně, aby mělo máslo lepší vzhled.

Máslo á la Montpellier.

Omyjeme a spaříme vařící vodou trochu kerblíku, bedrníku a estragonu (baldán) dohromady se špetkou pažitky; vytáhneme vše sběračkou, prolijeme studenou vodou, již necháme vykapati a vytlačíme ubrouskem. Zeleninu rozmačkáme, přidáme trochu kaparů, několik malých okurek, ančoviček, tvrdých žloutků a stroužek česneku.

Tlučeme vše v hmoždíři 5 minut a pak spojíme s máslem, se solí, s pepřem a troškou muškátového oříšku. Je nutno směs velmi dobře promíchati než přimísíme sklenku jemného olivového oleje a brzy potom čtvrt sklenky estragonového octa. Máslo zbarvíme špenátovou zelení a přendáme je z hmoždíře do nádoby, v níž lze je uchovali.

Původní zdroj historického článku:
Šotkova mezinárodní kuchařka - 1926, autorka neuvedena.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
27. srpna 2021


Diskuze k článku „Domácí ochucené máslo podle receptů našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz