Dalmácie - romantická země, které se záhadně vyhnula epidemie

rubrika: historické články / lékařství a zdraví, původně vyšlo: Národní listy - 1890, autor neuveden.
Venku je škaredé počasí a k tomu statistické údaje o lidech nakažených epidemií Covid-19 děsivě stoupají. Proto vám přinášíme výlet do krásné Dalmácie v roce 1890, kterou v té době jako jedno z mála míst v Evropě netrápila ani epidemie vražedné španělské chřipky, ani špatné počasí.
Následující text pochází z roku 1890

Závidění hodný kraj.

Za mlhavých, deštivých a nepříjemných dnů, jakými nás obdařila právě prozřetelnost a které osvědčují se býti tak znamenitým obdobím, podporujícím vzrůst a náležité rozšíření se chřipky, není nezajímavo dočisti se, že navzdor celé Evropě těší se Dalmatinci nejen plnému, ničím neporušenému zdraví, ale zároveň nejkrásnějšímu jarnímu počasí, jaké lze si jen představiti.

Není tomu dávno, kdy bylo ve výkazech o onemocnění ve vojště zvláště vytknuto, že v Dalmacii nevyskytl se ve vojsku ani jediný případ chřipky.

Nejnověji pak došel přípis z jistého kláštera blíže Dubrovníka, v němž nalezaly se čerstvé květiny, natrhané na klášterních zdech... Zajisté případ, jenž zní jako sloka z nějaké romance.

V dopise stálo, že těší se obyvatelstvo Dubrovníka a celého pobřeží po dva měsíce již nejkrásnější pohodě jarní; nad Jaderským mořem klene se zde blankytná obloha, a nikomu ani se nezdá o utrpení neblahých »seveřanů«, schvácených influencí.

Praví se, že na dubrovnickém pobřeží, s rostlinstvem přímo tropickým, v kraji nad míru romantickém, za pohody tak vlídné jest mnohem příjemněji, než na samé Rivieře.

Krásná tato část slovanského světa stane se příštím rokem ještě přístupnější, neboť bude položena kolej až do Metkoviče, odkud bude lze dostihnouti Dubrovníka buď poštou neb po lodi v několika hodinách.

Prozatím ještě třeba podniknouti při výletu do Dubrovníka několikadenní jízdu po moři. Dost možno, že již za málo let tyto krásné kraje stanou se hledaným cílem přečetných výletníků, a bylo by zajisté dobře, kdyby mezi těmito bylo co možná nejvíce Slovanů.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1890, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
4. září 2020


Diskuze k článku „Dalmácie - romantická země, které se záhadně vyhnula epidemie“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz