Co se před 100 lety jedlo v březnu? Jaké maso se vařilo nejčastěji a jak to tehdy bylo s ovocem a zeleninou?

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Kniha vzorné domácnosti - 1923, autorka A. Kejřová.
Zajímá vás, jak vypadala před sto lety vypadala březnová kuchyně našich prababiček? Jaké maso bývalo tehdy v březnu nejdostupnější a jak si ho připravovaly? Nebo jaké překvapivé ovoce bylo v této době tehdy nejchutnější? To vše vám prozradí část z kuchařky z roku 1923.
Následující text pochází z roku 1923

Vaření v březnu.

Telecí a vepřové podobné jako hovězí maso připravuje se v každém měsíci po celý rok. Z novinek, jež lze obyčejně ke konci března zakoupiti, jsou: jehňata, kůzlata.

Jehně a kůzle se stahuje podobně jako zajíc. Vykuchané jehně i kůzle se rozřízne na dvě půlky. Hrudník s předníma nožkama se obyčejně smažívá nebo se upravuje na paprice se smetanou. Srdce a plíce připravují se rovněž na paprice, játra pak na víně jako lahůdka. Zadeček se buď peče nebo podnadívá. Z hlavičky kůzlečí upraví se výborná polévka.

U zvěřináře: sluky lesní, tetřevi, bažanti (kohouti). Též králíci a holoubata jsou již na trhu.

Králík zabíjí se obyčejně tak, že přidržen za zadní nohy usmrtí se ranami za uši (nejlépe rukou, aby se mu zbytečně nerozbila hlava). Může se takto popřípadě jen omráčiti a pak píchnouti ostrým nožem pod krkem. (Krev se nesráží, maso je čistší a hlava nezčerná.) Nejlepší však je dobrá rána z pušky. Králík se stahuje jako zajíc. Zadek se peče, předek upravuje buď na paprice, nebo se peče; taktéž i na víně se upravuje.

Holoubátka jsou nejlepší v pěti nedělích. Mladí holubi mají malý zobák, menší nožky a křivější drápky. Holoubátko usmrtíme useknutím jejich hlavičky ostrým, těžším nožem; usmrcujeme-li je udušením, pak z nich krev nevyteče a následkem toho maso zčerná

Z ryb upravuje se: kapr, candát, losos, pstruh.

Ze zeleniny: mladičký špenát, kopr, pažitka, salát, řetkvičky.

Z cizích plodin: brambory a chřest.

Z jižního ovoce: pomeranče (v té době nejchutnější), ananas, datle a fíky.


Původní zdroj historického článku:
Kniha vzorné domácnosti - 1923, autorka A. Kejřová.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
12. března 2023


Diskuze k článku „Co se před 100 lety jedlo v březnu? Jaké maso se vařilo nejčastěji a jak to tehdy bylo s ovocem a zeleninou?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz