Byla slavná filmová hvězda dcerou legendární špionky?

rubrika: historické články / fotografie, film, rozhlas a televize, původně vyšlo: České slovo - 1930, autor neuveden.
Kolem filmových hvězd se točí řada nejrůznější záhad a spekulací. Jednou z nich byl tajemný původ velmi slavné hollywoodské herečky Jetty Goudalové. Spekulace o její matce, která se proslavila jako nejznámější mezinárodní špionka první světové války, vám přiblíží článek z roku 1930.
Následující text pochází z roku 1930

Každá filmová hvězda v Hollywoodu je obestřena jistým tajemstvím.

Není-li toto přirozené, vytvoří je obratní šéfové reklamy. Ale Jetta Goudalová má tajemství, které není nikým vymyšleno, které dokonce se i ti nejpodnikavější američtí reportéři snaží marně proniknouti.

O minulosti Jetty Goudalové, působící ve službách proslulého režiséra Cecil B. de Milla již jedenáct let, neví se téměř nic. »Moje práce a moje filmy,« prohlásila, »patří celému světu, můj život však jedině mně.«

Proto jako puma působí zpráva jednoho z amerických novinářů, že Jetta Goudalová není nikým jiným, než dcerou největší vyzvědačky světa, záhadné Maty Hari. Před válkou jméno Mata Hari, pověstné orientální tanečnice, vzrušovalo Paříž a Londýn, stejně jako Berlín.

Kouzlo jejích vášnivých tanců, zesilované ještě orientální krásou, působilo neméně silně než její osobnost, o níž kolovaly nejfantastičtější pověsti.

Na počátku války se tvrdilo, že Mata Hari je německou vvzvědačkou. Tyto pověsti byly utvrzeny, když Mata Hari byla ve Francii zatčena a v roce 1916 odsouzená vojenským soudem k smrti a na dvoře vězení ve Vincennes zastřelena.

O Matě Hari se tvrdilo, že byla provdána za holandského důstojníka, že ztrávila řadu let na Jávě a v orientě a když byla popravena, zanechala dcerušku, která byla vychována v Amsterodamě a v Paříži.

V roce 1918 objevila se Jetty Goudalová v Hollywoodu. O svém původu nikdy nechtěla mluviti, jen tu a tam se zmínila, že byla v Holandsku a na Jávě. Zvědavý novinář skutečně zjistil, že toto vyprávění odpovídá skutečnosti. Jetty Goudalová se až nápadně podobá špionce Matě Hari.

Poněvadž i stáří souhlasí se stářím dcery proslulé tanečnice, panuje v Hollywoodu všeobecné přesvědčení, že dcera ve Francii popravené špionky a Jetta Goudalová je jedna a táž osoba. Jetta Goudalová však na dotazy v tomto směru neodpověděla.

Je-li dcerou špionky či ne, zachovává pečlivě tajemství svého původu a minulosti.


Původní zdroj historického článku:
České slovo - 1930, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
30. srpna 2021


Diskuze k článku „Byla slavná filmová hvězda dcerou legendární špionky?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz